Valencia Polytechnic University

Vicente Corell
2009
Valencia, Spain
Universidad Politécnica e Valencia, celosías de hormigón armado blanco

This project employs a large-sized lattice to shelter the main facade of the new building on the Valencia Polytechnic Campus. The lattice contains 70 cm wide louvres in different formats set at different heights on each of the five floors. The production of these daring pieces required highly complex, hard-to-handle moulds. Escofet made a particularly important contribution with its in situ installation work during the placement of the top finishing moulds, which included 150 cm eaves.

Universidad Politécnica e Valencia, celosías de hormigón armado blanco
Universidad Politécnica e Valencia, celosías de hormigón armado blanco
Universidad Politécnica e Valencia, celosías de hormigón armado blanco
Universidad Politécnica e Valencia, celosías de hormigón armado blanco
Universidad Politécnica e Valencia, celosías de hormigón armado blanco
Universidad Politécnica e Valencia, celosías de hormigón armado blanco

The façade composition is framed by a concrete perimeter outline which contains the surface area to be covered by the lattice. The lack of louvers at this point lightens and punctuates the common zones- the stairs and the public entrance to the building- accentuating the transparency of the glazed enclosure in contrast to the prominence and elegance of a façade whose expressive language derives from this large-scale lattice.

This project was designed by architect Vicente Corell in conjunction with Escofet.
 

Related projects

Aeronautics Cultural Centre
El Prat de Llobregat, Spain